Състезание по планинско бягане ще се проведе утре в подножието на връх Чумерна. Второто издание на проявата, организирана от гостоприемните стопани на хижа "Чумерна" Румяна и Владимир Пановски (СК Атлетик 91), ще стартира от хижа "Буковец". Маршрутът е с дължина 7 километра по пътеката на "Ком-Емине". Финалът ще бъде на поляната пред хижа "Чумерна". 

Състезанието се организира от СК Атлетик 91 и Българска федерация по лека атлетика, съвместно с Община Елена. На старт в 12:00 часа се очаква да застанат над 30 картотекирани състезали, както и много любители. Фаворит за победата при мъжете е Шабан Мустафа, който вече години наред жъне големи успехи не само в България, а и в чужбина. Преди дни бегачът от Сунгурларе триумфира в престижния планински полумаратон "Glacier 3000 RUN Diablerets - Gstaad" в Швейцария, финиширайки за 2 часа и 32 минути на традиционната дистанция от 26,2 км. С мощна атака в последната секция на трасето Шабан съумя да изпревари с 2 минути и 33.5 секунди сочения за фаворит - миналогодишният шампион Ерик Мутоми Риунгу от Кения.

Домакините на бягането от "Буковец" до "Чумерна" - Румяна и Владимир Пановски, също ще стартират утре по пътеката в Стара планина. Двамата са многократни носители на титли и имат редица медали от състезания - не само у нас, а и зад граница. 

Ще участва и Йордан Петров от Добрич, който преди дни победи на 21-километровата дистанция на Лудогорски маратон. Освен картотекираните състезатели, в бягането утре могат да участват и любители. Записването е един час преди старта, който за тях е от 11:00 часа. 

Организаторите са осигурили парични награди за първите три места при жените и мъжете. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ

Още за състезанието:


 

Публикуваме интервюто на Шабан Мустафа пред Илиян Лазаров за Runbg.Net: