Националният ни шампион по маратон и планинско бягане Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион - Сунгурларе) представи блестящо България тази събота с изключителното си постижение на един от най-известните в света и най-престижни планински маратони - Jungfrau-Marathon в Швейцария.

Атлетът от Нова Загора застана на старта в Интерлакен заедно с общо 4000-те участника, професионалисти и аматьори, и пое по класическата дистанция от 42,2 километра в група с лидерите от първа линия, сред които бяха и няколко от най-добрите в света маратонци и планински бегачи. С отлично темпо и правилно разпределяне на силите, в крайна сметка Шабан Мустафа пресече финала 8-ми, като преди него завършиха само четирима африканци (от Кения и Еритрея) и по един представител на Швейцария, Чехия и САЩ.

С общото си време от 3:04.12,2 ч. българинът се нареди на бронзовото 3-то място в Юнгфрау маратона 2013 във възрастовата група мъже до 35-годишна възраст, тъй като петима от атлетите пред него влизат в категорията мъже до 20 години.

Стартът на маратона Юнгфрау е в швейцарския курорт Интерлакен, на надморска височина 570 метра. През първите 15 километра се бяга по равно шосе, но още преди преполовяването на дистанцията в Лаутербрюннен маратонците трябва да преодолеят първото значително изкачване, а на 4,5 километра преди швейцарския топ-курорт Венген (на 30-тия километър) им предстои изкачване с още 500 метра по вертикала. Най-високата точка от дистанцията е на гребена Лоухерфлю (2205 м.н.в.) на 40-тия километър, след което следва спускане към финала с изключително красива гледка към насрещния планински масив Юнгфрау ("Девица" на немски). Планината Юнгфрау е обект от Световното природно наследство на ЮНЕСКО, поради което броят на участниците в маратона е ограничен до общо 4000 човека.

На старта на маратона Юнгфрау тази година за първи път застана и шампионът на Европа по маратон, който е и призьор от световното първенство Виктор Рьотлин от Швейцария. До средата на дистанцията той уверено водеше колоната, в група с още четирима бегачи от Източна Африка, като на 21-вия километър те дадоха време 1 час 10 минути и 37 секунди. Тежкото изкачване към Венген след това обаче значително размести състава и реда на лидерската група.

С общо време 2:50.28,4 ч. цветнокожият африканец Джефри Ндунгу от Кения спечели 21-вото издание на Jungfrau Marathon, като със съвсем малко пропусна да подобри рекорда на състезанието, поставен от Джонатан Виат през 2003-та година. На второ място се нареди настоящият световен шампион по планинско бягане Петро Мамо от Еритрея, а при дебюта си в това състезание европейският шампион по маратон Виктор Рьотлин от Швейцария също успя да скочи на подиума, завършвайки на трето място с време (2:53.31,5 ч.).