Шабан Мустафа направи феноменален сезон, след като в рамките само на един месец избяга два високопланински маратона, един полумаратон и едно 13-километрово изкачване. В тях служителят в Община Сунгурларе три пъти бе пръв и веднъж – четвърти. При това три от състезанията бяха в чужбина, в Алпите. 

Първият старт на Шабан бе на 10 юни в Лихтенщайн на престижния Алпийски маратон, където той спечели класическата дистанция от 42.195 метра с време 3:05:12 ч. и солидна преднина от повече от 6 минути. След него са Ханс Рунген от Италия с 3:11:26 ч. и Патрик Вайсер от Швейцария с 3:13:22 ч. 

Само една седмица след този си успех Шабан взе участие на още едно силно състезание - на 18 юни в Швейцарските Алпи – на 32-ото издание на „Алеч полумаратон” (дистанция 21 км). Стартът беше във високопланинското градче Бетмералп разположено на 1900 метра надморска височина, а финалът на състезанието бе на връх Бетмерхорн, намиращ се на около 2700 метра надморска височина.

Въпреки, че не беше напълно възстановен от маратона седмица по-рано, Шабан отново показа класа на планински състезател, като пое лидерството от самото начало. До 14-ия км профилът на трасето бе по-полегат, с леки изкачвания и спускания, но последните километри от състезанието бяха изключително тежки. Въпреки това километър преди финала Шабан увеличи аванса си и успя да победи с повече от 3 минути швейцареца Мартин Атматен, който финишира втори, на трето място остана Доминик Роли (отново от Швейцария), като неговото изоставане е с близо 7 минути от победителя. Времето на Шабан е 1:34:49 ч., пред 1:38:24 ч. за Атматен. 

Седмица по-късно неуморният Шабан участва и в един старт на родна територия. Той спечели планинското бягане „Пирин Рън 2017“, организирано от Сдружение "Маратон". Пробегът е изключително тежък – дължината на трасето от Банско до връх Вихрен е с дължина 13 км и денивелация 2000 м. Шабан Мустафа успя не само убедително да спечели, но постави и нов рекорд на трасето – 1:38:03 ч. Тук той остави след себе си Димитър Михайлов от отбора на „Янтра-Исполин“ (1:50:13 ч.) и Александър Спасов от Ихтиман (1:54:43 ч.). 

Стигнахме и до четвъртото бягане на Шабан – Маратон „Цермат“ в Швейцария. То бе на 1 юли. Отново класически 42 км 195 м. По любимото му трасе, където той стана четвърти на Световното преди две години. Българинът тръгна добре и дори по средата на дистанцията бе втори. После до последното изкачване бе трети, но след това допусна да бъде изпреварен от швейцареца Патрик Вайсер. Явно умората си каза думата, а и Вайсер не е случаен бегач – няколко пъти е бил победител тук. Шабан успя да го победи преди две седмици в Лихтенщайн, когато швейцарецът бе трети. 

„Краката ми се наляха, едвам стигнах финала", разказа Шабан за www.atletikabg.com. "Малко съм разочарован от времето си, защото преди две години бягах с 4 минути по-бързо – за 3:07 ч, но нямах сили за повече", разказа маратонецът. Така българинът завърши на престижната четвърта позиция с 3:11:08 ч. Тази година конкуренцията беше много силна. Първи завърши американецът Ерик Блейк с 3:03:36 ч, следван от кениеца Исак Тороитич Косгей с 3:09:54 ч и споменатия вече Патрик Вайсер с 3:10:37 ч. 

Любопитното е, че между двете бягания – маратона в Лихтенщайн и „Алеч полумаратон“, Шабан отказва поканата да изкара една седмица в Алпите, а се връща в България, за да... бере череши. Въпреки че професионалистите през това време почиват, нашето момче пак успява да ги победи. 

Но Шабан, колкото и невероятно да звучи, е замислил и пето бягане. Идната неделя ще го видим в София на „Витоша летен фест“, където ще участва в планинското бягане на 12 километра на Витоша (старт/финал пред хижа „Момина скала“). Спортният празник е част от проявите „София – европейска столица на спорта 2018“.

Това ще бъде и последното бягане за това лято на нашия маратонец и планински бегач. След това Шабан Мустафа започва подготовката си за следващата голяма цел – изключително силния планински маратон „Юнгфрау“ в Швейцария – 42,195 км, който ще се проведе на 9 септември и за който има специална покана, след като го спечели през 2015, побеждавайки дори световния шампион Томазо Вичина.