Шампионът по планинско бягане Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион - Сунгурларе) подобри собствения си рекорд по време на 9-ото поредно издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN. Той се изкачи в състезателно темпо по 17,5-километровия маршрут от София до Черни връх за 1 час, 36 минути и 46 секунди, съобщава www.ski.bg.

Досегашният рекорд на трасето (1:37:21ч.) беше поставен също от Шабан Мустафа през 2011 година. Втори финала пресече състезателят по ски бягане Андрей Гридин (01:44:07ч.), а трети завърши Димитър Михайлов (01:52:50ч.). Първа при жените стана Каролина Калибацева, която спря хронометъра на 02:26:56ч.

На старт застанаха общо 230 планински атлети от различни възрастови групи - от младежи до ветерани. Към тях се присъединиха и няколко десетки аматьори в бягането на открито, за да участват в успоредна инициатива - бягане по 5-километрово трасе в Южния парк, повече от половината от което заедно с участниците в планинското бягане до Черни връх.

Организаторите от Сдружение Маратон продължават традицията да отбелязват в последната неделя на август годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо!