Националният тим по лека атлетика се прибра от европейското първенство в Гьотеборг. Групата кацна към 21,00 с полет от Истанбул. Припомняме, че Тезджан Наимова стана европейска шампионка на 60 метра, а Ивет Лалова завърши на четвърто място. В състава ни бяха още седмите на скок височина Мирела Демирева и на троен скок Златозар Атанасов, както и Георги Иванов, Виктор Нинов, Георги Цонов, Даниел Добрев, Гита Додова, Сълвия Дънекова, Радослава Мавродиева и Теодора Коларова.

С отбора не се прибра само шестата във финала на скок на височина Венелина Венева, която отлетя от Гьотеборг за Барселона.
Щастливата ни шампионка призна, че още не е осъзнала какво е сторила. В същото време Тезджан обясни, че у нас не е имала условия за подготовка и затова е тренирала чак в ЮАР.

“Много съм щастлива. Нямам думи, с които да опиша щастието. Като се връщам назад, медалът наистина е странен. Радвам се, че успяхме да постигнем този медал. Надявам се нататък да нямаме никакви проблеми. Все още не съм осъзнала какво постигнах. Моят треньор имаше тежки 3 дни с много тежка бъбречна криза, призна Наимова.

- Тепърва ще се радвам е изцяло на медала, Все имах проблеми тези 3 години и затова е толкова ценен този медал. Беше малко психическа игра на финала, беше въпрос коя ще издържи психически. на полуфинала имах болки в лявото бедро и това малко ме разколеба за финала, но като загрях и се поразтичах направо дадох всичко от себе си. Признавам си, че доста бях загубила вяра в себе си. Миналата година в Риети си повярвах, че още мога да бягам и да постигам добри резултати.”

Шампионката обясни и за конкуренцията си с Ивет Лалова. “Ивет си е лице на нашата атлетика, тя определено ми помогна на финала. Беше гордост да има две българки на финала на 60 м. Два месеца нямаше къде да тренирам. Нямаше зала нито в София, нито в Пловдив, успяхме да съберем средства за подготовка в Южна Африка. Не е нормално да няма къде да тренираме. Надявам се да се обърне внимание на това нещо и да нямаме проблеми със залите и да се чудим коя топла държава да търсим. Не мисля да си почивам, почваме подготовка за световното в Москва, надявам се на една успешна година”, пожела си шампионката.