Кампанията на Световната антидопингова агенция (WADA) срещу Кения и Ямайка е „нелепа”. Такова определение й сложи президентът на ИААФ Ламин Диак по време на среща с журналистите преди Гала вечерта на ИААФ в Монако. Първият човек на световната лека атлетика каза, че този тежък подход и фокус от WADA върху Ямайка е неоправдан.

„Спрете всички тези глупости. Всеки знае силата на Ямайка особено в спринта и какво става, когато не стартира Юсейн Болт. Четох във вестниците и разбрах за кампанията срещу Ямайка и мисля, че това е нелепо. Те са най-тестваните атлети в света”, каза Ламин Диак.

Президентът на ИААФ се съмнява и в истинността на твърденията, че Ямайка и Кения може да бъдат спрени от участие на Олимпийски игри заради лошата репутация на местните им допингови служби. „Четох във вестниците, че WADA ще им забрани да участват на Олимпийски игри. Те не могат да спрат никого, твърд беше Диак. – След Ямайка WADA отидоха в Кения, защото някой доктор отишъл и им казал, че кенийските атлети нямат контрол. Те също са сред най-контролираните – над 650 кенийци са на постоянни проверки.”/БЛИЦ