Силвия Дънекова стана балканска шампионка. Състезателката на бургаския клуб „Европул“ отвя конкуренцията на 4000 метра – крос. Тя финишира първа в тази дисциплина на Балканското първенство за служители на МВР, което се провежда в Гърция. В него участие са взели състезатели от 16 държави.

Дънекова е родена през 1983 г. Тя е национална рекордьорка на 3000 м. с препятствия. При първото си участие на голямо състезание, Европейското първенство в Хелзинки през юни 2012 година, атлетката подобрява личния си рекорд с повече от 9 секунди. Тя записва 9:42,72 минути, което е покрит норматив „А“ за Олимпиадата, с което атлетката се приближава и до републиканския рекорд в дисциплината – 9:42,07 минути на Добринка Шаламанова, постигнат през 2007 година.

В началото на 2013-а Силвия продължава да не среща конкуренция в България и съвсем закономерно става шампионка на страната. Включена е в отбора на България на Европейското отборно първенство в Дъблин, където финишира втора на 3000 м. стипълчейз. През същата година Дънекова отново покрива норматив за голямо състезание. Така тя си осигурява правото да стартира на Световното първенство по лека атлетика в Москва. Там тя проявява истински героизъм, като в полуфиналното бягане Дънекова се класира за големият финал, с национален рекорд от 9.35,62 сек. – най-добро постижение в историята на България.