Сигнал до всички отговорни институции за нечестна игра от страна на победителите при юношите в атлетическите финали на Ученически игри 2013 за 8-10 клас пуснаха от отбора на варненската Първа езикова гимназия.

Финалите се състояха през изминалия уикенд на стадион „Хаджи Димитър” в Сливен.

Оказа се, че комплексните първенци от ПМГ „Никола Обрешков” - гр. Казанлък са участвали с 4-има картотекирани в БФЛА състезатели при само двама разрешени от новия правилник. Освен това състезателят Иван Йовчев стартира на 100, 200 м, скока на дължина и 4х100 м при разрешени само две индивидуални дисциплини и щафета.

Квартетът, който участва на 4 по 1 обиколка на държавното за юноши младши на 13 и 14 февруари в Добрич за СКА „Пендарева” (Казанлък): Иван Йовчев, Никола Мийков, Георги Боеков и Живко Стефанов, печели и първото място на 4х100 м в Сливен за ПМГ „Никола Обрешков”.

Варненци остават втори в комплексното класиране, а залогът не е никак малък – спонсорът на игрите „Speedy” поема ремонта на физкултурния салон на училището-победител.

„Наистина са констатирани нарушения от отбора на Казанлък по раздел 2, т.4 от Наредбата за провеждане на Ученическите игри, според която всеки тим има право само на двама картотекирани състезатели. Г-жа Алипиева обаче е трябвало да подаде контестация до 30 минути след края на дисциплината и да заплати 30 лв. за разглеждане на жалбата й от Жури д′Апел. Това не е направено, така че ние нямаме право да анулираме резултати и да променяме класирането. Запознали сме обаче със случая отговорните органи в министерството на образованието, за да вземат необходимите мерки срещу подобно неспортсменско поведение от страна на ръководителя на ПМГ „Никола Обрешков”, коментира пред “Виаспорт” Юлия Боянова, председател на Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ).