Мо Фара спечели бягането на 5000 метра по време на състезанието от „Диамантената лига“ в Лозана. Двукратният олимпийски шампион се появи за първи път на пистата след обвиненията за допинг, свързани с треньора му Алберто Саласар. След края на бягането в Лозана британецът обаче се е замесил в скандал, след като е напсувал друг британски бегач – Анди Върнън.
 
„Отидох да го поздравя за победата. Исках да заровя томахавката между нас. Той обаче ме напсува и ми обърна гръб“, разказа 29-годишният Върнън.
 
„Не знам за такова нещо, не видях Анди Върнън след финала“, коментира Мо Фара.
 
Двукратният олимпийски и трикратен световен шампион триумфира с време 13:11,77 минути. След като пресече финала, той започна да се удря в гърдите и да крещи от радост. Върнън завърши 15-и с време 13:47,97 минути.
 
Мо Фара и Анди Върнън имат стара вражда. Роденият в Сомалия Фара преди година нарече родения в Хемпшир Върнън неудачник, тъй като няма качества да бъде спортист на високо ниво. Реакцията му беше по адрес на коментар на съперника му, според когото Мо Фара не заслужавал европейската титла на 10 000 метра в Цюрих през 2014 г., тъй като не бил европеец.