Правителството на Ямайка обяви като приоритет в политиката си борбата с допинга. След серията от случаи с уличени в употреба на забранени стимуланти лекоатлети островната държава обмисля да построи лаборатория, която да отговаря на всички международни критерии, съобщи "Марка". Министърът на спорта Натали Хедли обяви, че идеята е свързана с мащабно финансиране.

"Основният въпрос е дали ще намерим необходимите средства, за да направим такава лаборатория, че да убедим останалите страни да пращат своите проби при нас. Ние като самостоятелна държава не можем да си го позволим. Тя трябва да се използва и от други. Но обсъждаме подобен вариант", призна Хедли. Президентът на местната атлетическа федерация Уорън Блейк допълни, че лабораторията трябва да е възможно най-модерна, за да хваща както известни, така и все още не толкова разпространени субстанции.

Преди дни шест ямайски лекоатлети бяха уличени в употреба на допинг. Сред тях са световният рекордьор на 100 метра Асафа Пауъл, както и Шерън Симпсън, олимпийска вицешампионка в бягането на 100 метра от Пекин 2008.