Германският производител на спортни стоки „Пума” ще позлати трикратния световен шампион в леката атлетика Юсейн Болт. Шефовете в Херцогенаурах отпразнуваха златните му медали от Москва и решиха да го наградят заради рекламата, която прави на концерна.

„Все още не сме изчислили какви ще бъдат допълнителните продажби след победите на Болт - заяви шефът на компанията за Русия Щефан Пезендорфер. – Няма съмнение обаче, че представянето му на световното ще взриви търсенето на екипировка и обувки на марката”. Спринтьорът от Ямайка е едно от най-ценните рекламни лица на „Пума” и прибира за ангажимента си почти пет милиона долара годишно. Това е една пета от хонорарите му, но за да не го открадне друга компания, германците ще увеличат сумата. В момента атлетът е на 71-о място в класацията на списание „Форбс” по приходи, но след успеха си в Москва със сигурност ще влезе в топ 50.

Надеждите на германците да настигнат по продажби най-големите си конкуренти на пазара – „Найк” и „Адидас”, са свързани основно с футбола. На световното през 2010 г. в Южна Африка участваха девет тима, облечени в „Пума”. Борусия Дортмунд, Нюкасъл, Спортинг Лисабон и Динамо Загреб също играят с екипите на концерна от Херцогенаурах.

Най-известните рекламни лица на марката са Серхио Агуеро, Самуел Ето’о, Джанлуиджи Буфон и Сеск Фабрегас. Преди дни към тяхната компания се присъедини и Санти Казорла от Арсенал.