Спринтьорът с два ампутирани крака Оскар Писториус покри норматив за участие на Олимпиадата в Лондон. Той не спира да се надява, че ще бъде допуснат до участие на Игрите, макар че е в неравностойно положение.

Известният като Блейд Рънър атлет спечели състезание в ЮАР с лично постижение – 45.61 секунди на 400 метра. Това е покрит норматив “Б” за Олимпиадата.

“Щастлив съм от постижението. То ме доближава до моята мечта да премеря сили с атлети без увреждания на Игрите в Лондон”, заяви Оскар. Той добави, че настоящата му цел е да участва на Световното в Даегу, след което да се представи добре на Олимпиадата и Параолимпиадата следващата година.

В Пекин преди 3 години, Писториус не успя да покрие норматив, но дори и да го бе сторил от Международната федерация по лека атлетика бяха заявили, че няма да му позволят да участва. Сега от ИААФ са споделили, че са склонни да преразгледат позицията си, ако атлетът покаже добри резултати.

Състезателят е роден на 22 ноември 1986 година в Йоханесбург. Когато е на 11 години лекарите му откриват вродена липса на малък пищял и се налага двата му крака да бъдат ампутирани под коленете./БЛИЦ