Великата Стефка Костадинова ще връчи наградата на лекоатлетка №1 на света за 2010 година на церемония в неделя в Монако. Световната рекордьорка в скока на височина е поканена за участие в традиционната гала на Царицата на спортовете от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Домакини на вечерта ще бъде един от най-големите аристократи олимпийци на планетата - принц Албер и Ламин Диак, президент на ИААФ.

Гласуването за атлет и атлетка на годината между специалисти и журналисти вече приключи, но от ИААФ ревниво пазят резултатите. При жените с най-голям шанс за приза е Бланка Влашич. Хърватката е спечелила през сезона 18 от 20-те състезания, в които е стартирала. Сред тях са световното в зала в Доха и европейското в Барселона. С 205 см тя оглавява световната ранглиста за 2010-а в скока на височина. Другите номинирани дами са Алисън Феликс (САЩ), Джесика Енис (Великобритания), Вероника Кембъл (Ямайка) и Милсах Чейва (Кения).

При мъжете голямата петица, от която ще бъде излъчен и атлетът на годината, е: Тайсън Гай и Дейвид Оливър (САЩ), Зерзенай Тадезе (Еритреа), Андреас Тьорксилден (Норвегия) и Дейвид Рудиша (Кения)./БЛИЦ