Стела Енева, която спечели два сребърни медала на гюле и диск на Параолимпиадата през тази година, е спортист номер 1 на Варна за 2012 година. Сред успехите на Енева е и златен медал на гюле от Европейското първенство в Холандия с резултат 11,14 метра, като постижението е нов европейски рекорд. Тя заслужи и приза в категорията за спортен дух-индивидуално.

В почетната десетка на Варна за 2012 година попаднаха още лекоатлетката Ваня Стамболова, състезателят по муай тай и К1 Владимир Вълев, боецът в карате киокушин Захари Дамянов, борецът Леонид Базан, състезателят по муай тай Милен Маринов, сумистът Стелиян Георгиев, тежкоатлетът Стоян Енев, сумистът Тодор Джуров и Янаки Янакиев - автомобилизъм (навигатор). В категорията за отбори в индивидуалните спортове първенец стана клубът по спортна гимнастика "Интерком група - Черноморски юнак".

При отборите в колективните спортове наградата заслужи баскетболен клуб Черно море Одесос. Младо дарование на 2012 година е състезателката по плуване Джорджия Кадоглу. Ивайло Маринов пък получи наградата за заслуги към бокса в България и Варна.