Бившият световен рекордьор Герт Тис от ЮАР е сред участниците на четвъртия международен маратон в Каварна, който стартира на 12 май (събота) от 9:30 часа на площад „Добротица”. Личният резултат на Тис е 2.06:33 часа, което е рекорд на света в периода на осем месеца през 1999 г. Южноафриканецът има престижни победи на маратоните в Сеул и Токио.

На състезанието ще стартират над 350 души от 20 различни страни, а наградният фонд на надпреварата е 70 000 лева и е осигурен от община Каварна. Победителите при мъжете и жените от маратона ще получат по 10 000 лева. Шампионите могат да увеличат наградата си до 13 500 лв., тъй като организаторите от Българската федерация по лека атлетика и Община Каварна са предвидили и допълнителни бонуси за поставени рекорди.

Освен Герт Тис участие в маратона ще вземат шампиона на Италия Доменико Рикарди, победителките от предишните три издания Светлана Коухан (Беларус), Даниела Чирлан (Румъния) и Наталия Черкез (Молдова), както и Надежда Семитлиева от Русия, която е три пъти втора в досегашните издания на маратона.

Една от най-сериозните школи в маратона – кенийската също ще има своите представители в лицето на Боаз Майака и Самсон Косгей, които са сред фаворитите за медалите. Майака има личен резултат от 2.14:50 часа, а най-доброто постижение на Косгей е 2.15:35 часа.

Най-добрите български атлети в дългите бягание през последните години Христо Стефанов, Шабан Мустафа и Станислав Ламбев също са сред участниците в крайморския град.