Световният рекордьор в тройния скок в зала Теди Тамго може да пропусне Олимпиадата в Лондон следващото лято. Световният и европейски шампион в зала е ударил друг състезател по време на тренировъчен лагер на националния тим на Франция през лятото.

От френската федерация по лека атлетика обявиха новината и разкриха, че Тамго ще се яви на изслушване, за да изясни ситуацията. От федерацията добавиха, че няма да се церемонят и ако се разбере, че Теди е виновен, той ще получи продължителна забрана за участия в състезания. “Не е изключено Тамго да не участва на Олимпиадата в Лондон, въпреки шансовете си за медал”, обявиха от федерацията.

В момента лекоатлетът тренира в САЩ заедно с бившия световен шампион в дългия скок Иван Педросо, който е негов треньор.

Кариерата на Теди Тамго е повече от впечатляваща. Той счупи световния рекорд в зала по време на Европейското през март – 17.92 метра, но пропусна Световното в Даегу (Южна Корея) заради контузия.

Личното му постижение на открито е 17.98 метра от миналата година. Резултатът го прави третият най-добър атлет в историята на тройния скок. По-добри постижения имат само Джонатан Едуардс (Вбр, 18.29 метра) и Кени Харисън (САЩ, 18.09 метра). Българинът Христо Марков е пети в класацията с 17.92 метра.