Световното първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври в Каварна, е последната от петте големи прояви, с които ИААФ отбелязва през 2012 година своя 100-годишен юбилей. Останалите състезания световното първенство в зала в Истанбул, шампионатът на планетата по спортно ходене в Саранск, световното за юноши и девойки в Барселона и олимпийският турнир по лека атлетика на игрите в Лондон.

Почетен председател на организационния комитет на световното в Каварна е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Шеф на организационния комитет е президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.

Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) ще бъде представена в Каварна лично от президента си Ламин Диак и първия му заместник Сергей Бубка. Все още се чака потвърждение на другия вицепрезидент Себастиан Коу.

Гост на световното ще е и президентът на Атлетическата асоциация на страните от Персийския залив Ахмад Ал Камали, който преди седмица бе преизбран на поста.

Шампионатът на планетата по полумаратон е първият от този ранг, на който България е домакин. Организатори са ИААФ, БФЛА и община Каварна.