Тихомир Иванов и Габриела Петрова няма да могат да участват във финала на Диамантената лига в Цюрих заради контузии, информира atletikabg.com. Турнирът „Велткласе” ще се проведе на стадион „Лецигрунд” на 24 август.

Според новия формат първите 12 турнира в осмото издание на лигата бяха квалификационни и класирането за финалите в Цюрих и Брюксел става според спечелените точки в тях. Тихомир е на седмо място в класацията на скок височина с 12 точки (четвърти в Париж на 1 юли и втори в Рабат на 16 юли), независимо че пропусна последния квалификационен турнир в Бирмингам в неделя. Тишо получи сериозно разтежение на бедрото по време на загрявката преди финала на световното първенство в Лондон. Преди това той премина категорично квалификацията като постави нов личен рекорд с 2.31 м.

Габриела Петрова не беше поканена на турнира в Бирмингам и завърши девета в класирането на троен скок с 4 точки (от пето място в Рабат), колкото имат и осмата Елена Андреа Пантурою (Румъния) и десетата Анна Ягацяк (Полша). Гъркинята Параскеви Папахристу е шеста с 6 точки, но няма да участва на „Велткласе”. Така се освободи едно място за финала и Габриела е била потърсена от организаторите на турнира. След световното тя обаче отново е измъчвана от старата травма и няма да може да се възползва от този шанс.

Интересно е, че между провеждането на скоковете в Диамантена лига-2017 има съществени разлики. Вертикалните скокове имат по 6 квалификационни турнира и за финала се класират 12 атлета, а в хоризонталните предварителните състезания са само 4, а на финала участват по 8. Така само с точките спечелени в Бирмингам преди 2 дни за тройния скок в Цюрих се класираха Ханна Княжева-Миненко (Израел) и Ягацяк, съответно четвърта и пета на „Алекзандър Стейдиъм”.