На Олимпийските игри в Рио 2016 Тихомир Иванов се представи много добре в своя дебют, като се класира на десето място в скока на височина. Преди него най-доброто класиране бе на националния ни рекордьор Георги Дъков, 14-ти от Игрите в Барселона през 1992 г. На пресконференция в Пресклуб „България” Иванов и неговият треньор Георги Гетов обявиха, че са доволни от факта, че Тихомир скочи 229 см, с което изравни своето лично постижение.

"Подготвихме се добре за Олимпиадата. Покрих норматива малко повече от месец преди началото на Игрите, така че нямах много средства за подготовка, но отидох с намерението да се класирам за финал. В началото бях много притеснен, защото за първи път се състезавах на друг  континент. Първите няколко дни наистина беше много изнервящо – не си доспивах и отивайки на тренировка, чувствах умора. После успях да превъзмогна това", коментира Тихомир Иванов.

„Много съм доволен от факта, че два пъти успях да скоча 229 см. от първи опит – и на квалификациите, и на финала. Липсваше ми малко шанс, за да преодолея 233 см - може би защото това бяха първите ми опити на тази височина, но се надявам  в най-скоро време да успея да реализирам резултат над 230 сантиметра”, сподели плевенчанинът.

Той допълни, че за него условията в олимпийското село са били добри. "Нямах възможност да разгледам Рио, но не съжалявам за това, тъй като бях отишъл там да се състезавам. Много ме впечатли олимпийското село, защото това ми бяха първите Игри. Не очаквах толкова много атлети да са там, въпреки че имаше и топсъстезатели, които бяха избрали да не живеят в селото, тъй като цялото това внимание може да е доста натоварващо", добави Тихомир Иванов.