1. 18-годишната южноафриканка Кастер Семеня повдигна съмнението за своя пол с доминацията си в бягането на 800 м. и това принуди Световната асоциация по лека атлетика (ИААФ) да поиска, да и бъде направен тест за полова принадлежност.

2. Кастер може да загуби медала си, ако ИААФ докаже, че тя всъщност е той. Това обаче няма да е първият подобен случай. Преди три години Санти Сундараджан спечели сребърен медал за Индия на 800 м. по време на Азиатските игри в Доха. След това обаче се провали на теста за доказване на пола. Опозореният Сундараджан впоследствие опита самоубийство.
 
3. През 2005 г. съдия в Зимбабве осъди водещ местен атлет на четири години затвор заради това, че е участвал в състезания за жени. Самукелисо Ситоле бил изловен, когато веднъж бил видян със свалени гащи. 18-годишният атлет, който преди това претендирал да е хермафродит, върнал осемте спечелени златни медала от състезания за жени през 2004 г. След като 6 свидетели, включително двама лекари, потвърдили принадлежността му към мъжкия пол, той си признал и бил затворе.
 
4.Станислава Валасиевич (по-късно известна като Стела Уолш) печели златен медал за Полша в спринта на 100 м. от олимпийските игри в Лос Анджелис през 1932 г. Четири години по-късно взима сребро в същата дисциплина. Популярността на Валасиевич в Полша е толкова голяма, че през 1930 и периода 1932-34 е обявена за Супечовек на годината. През кариерата си поставя 51 рекорда на Полша, 18 световни и 8 европейски рекорда.
Тя щеше да си остане като една от най-великите жени в спорта, като през 1980 г. не бе застреляна докато е свидетел по време на въоръжен обир в Кливлънд, Охайо. Аутопсията доказала, че тя има мъжки гениталии.
 
5. През 2004 г. австралийската състезателка по голф, и бивш представител на мъжкия пол, Миана Багър се класира за Европейския тур за жени. По този начин става първият транссексуален с подобно постижение. Предварителното условие за участие в турнира е всички състезателки да са родени като жени. Правилата обаче са променени в полза на Батър след нареждане на МОК.
 
6. Американецът Ричард Раскинд бе приличен тенисист и дори стигна до финал на националното първенство през 1972 г. По-късно като Рене Ричардс той достига до 20-о място в женската ранглиста.
През 60-ете години той пътува до Европа в търсене на гинеколог, който да промени пола му. Тази идея обаче не се осъществява и той се завръща у дома, за да се ожени и да има деца.
Желанието на Раскинд да се превърне в жена обаче не изчезва и през 1975 г. претърпява операция за смяна на пола. През 1976 г. вече като жена става популярна личност, след като Тенис асоциацията на САЩ отказва да я допусна до участие на US Open. От Асоциацията се позовават на правило за участие само на състезателки родени като жени. Рене обжалва и година по-късно Върховния съд на Ню Йорк взима решение в нейна полза.
 
7. 29-годишната германска състезателка на овчарски скок Ивон Бушбаум има световна титла за девойки от 1999 г., шесто място на олимпийските игри в Сидни година по-късно и бронзов медал от европейското първенство през 2002 г.. Това я прави втората най-успешна германска състезателка на овчарски скок в историята, но скоро нещата леко се променят.
През 2007 г. тя се отказва от спорта и започва процедури по смяна на пола и настоява да бъде наричана Балиан, по името на ковача от филма “Небесно царство”.
 
8. Канадската колоездачка Кристън Уорли, бивш мъж, бе съвсем близо до участие на олимпийските игри в Пекин преди година. Тя щеше да е на 40 години, а промяната на пола при нея бе започнала през 1996 г.
След продължителна терапия с хормони тя обяви, че е способна да покрие олимпийския норматив в преследването на 3000 метра. Олимпийският комитет на Канада обаче отряза мечтата й, като обяви, че резултатите й не са били записани при задължителните обстоятелства. Ако Уорли бе отишла в Пекин щеше да се превърне в първия транссексуален атлет участвал на олимпийски игри.
 
9. Ева Клобуковска бе първата олимпийска състезателка провалила се на тест на пола. През 1967 г. се разбира, че тя има един хромозом в повече. Три години по-рано тя прави фурор на олимпийските игри в Токио, спечелвайки златен медал на 4х100 м. и бронзов в спринта на 100 м.
Година по-късно в Прага Клобуковска бяга 100 м. за 11,1 секунди – световен рекорд по това време. През 1966 г. па време на европейското първенство в Будапеща тя печели два златни медала (100 м. и 4х100 м.) и сребърен на 200 м.
 
10. Херман Ратйен е накаран от нацистите да се обяви за жена за предстоящите олимпийски игри в Берлин през 1936 г. Нацистите искали да спечелят повече медали, отколкото на предишните игри и повече от световния лидер САЩ. Херман става Дора, но въпреки това не взима медал и остава на четвърто място във високия скок. По време на европейското първенство във Виена през 1938 г. записва световен рекорд от 1,67 м. във високия скок за жени.
Ратйен е разкрит на връщане от европейското първенство. Въпреки че носи пола, на гарата две жени забелязват, че има ерекция. След това доктор доказва мъжкия му пол./БЛИЦ