Сердар Тамач, който тренира и участва на състезания няколко години в България, е сред 31-ата наказани за употреба на допинг атлети в Турция.

Турската федерация по лека атлетика лиши от състезателни права за 2 г. 31 състезатели.

Тамач тренира при Валя Демирева и Атанас Атанасов в периода между 2010 и 2011 г. и беше сред основните конкуренти на балканско ниво на Красимир Брайков на 400 м, съобщава БГатлетик.

Сред наказаните е и олимпийският вицешампион на чук от Атина 2004 Есреф Апак, който даде положителна проба през юни.

Две от наказаните атлетки са тийнейджъри, а трима са били в олимпийския тим на Турция за Игрите в Лондон 2012. Поне трима от наказаните 31 спортисти, включително Апак, са били с тима на Турция на Игрите в Лондон.

Федерацията обяви на страницата си в интернет списъка с наказаните 31 състезатели, без да съобщава подробности за техните допинг нарушения.

Турската федерация продължава разследването относно обвиненията срещу олимпийската шампионка от Лондон 2012 на 1500 м Аслъ Чакър Алптекин, европейската шампионка на 60 м с пр. и 100 м с пр. Невин Янът, както и срещу рекордьорката на Турция на 400 м и участничка на състезания в България Пънар Сака.

Вследствие на десетките положителни допинг проби на турски атлети шефът на местната федерация Мехмет Терзи подаде своята оставка през миналата седмица.