Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова, треньорът й Атанас Атанасов и мениджърката й Веница Атанасова дадоха извънредна пресконференция. Атлетката е била уличена в употреба на забраненото вещшество мелдоний, което е в забранителния списък от 1 януари 2016 година. С него вече "изгоря" Мария Шарапова. Твърдението на родния екип е, че Габриела е спряла приемането на веществото още през 2015 година, когато то е било ПОЗВОЛЕНО. Мелдоният обаче оставал в организма доста по-дълго време и уличените в употребата му след 1 януари 2016 година няма как да го изхвърлят от организмите си.

"Спряхме препарата още през септември, а не през октомври, както се писа. След като стана ясно, че той влиза в забранителния списък, не сме се докосвали до него. Просто не притежаваме такъв препарат от септември насам. Нито може по някакъв начин умишлено да й е даден, нито тя да го е взела погрешка. Остава единственият варинт, че този препарат остава доста дълго време в организма. Уверявам ви, че от септември до ден днешен Габриела не се е доближавала до подобно нещо. Казвам ви го най-отговорно", каза треньорът Атанас Атанасов.

"Появиха се информации, че в пробата на Габриела има голямо количество от веществото. Искам да помоля човекът, който го е написал това нещо, да ми каже по какъв начин се е добрал до тази информация, тъй като ние все още такава нямаме. Поискали сме я, но все още не разполагаме с нея - за голямо количество в нейната проба", добави още наставникът.

"Аз трябва да съм най-лудия и откачен човек или пак най-малоумния, за да тръгна да я стимулирам с подобен препарат. Има толкова по-мощни и силни вещества, ако искам да си слагам главата в торбата, за да даде по-силни резултати. Този препарат, когато го вземахме, имаше и добри резултати, но и слаби - например състезание в Брюксел. Не знам до каква степен помага или не, но когато ние тръгнахме да го взимаме, се консултирахме с лекаря на националния отбор. Неговият отговор беше утвърдителен, че може да спомага за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. И затова сме го взимали", каза още Атанасов.

"Попаднали сме на препарата в сайтове. Взели сме информация за какво може да се използва и т.н. След което се консултираме със специалист, а не с този и онзи. Обърнахме се към най-големия специалист - лекаря на националния отбор. Направихме консултацията, въпреки че препаратът е разрешен. Не правим нищо на своя глава, ей така, защото ни е хрумнало. Габриела няма никакви здравословни проблеми. Единствената причина, поради която сме взимали препарата, е по-бързото възстановяване след тежки натоварвания", допълни специалистът.

"Пак ви казвам, ако исках да използваме забранени неща, щяхме да взимаме много по-силни, които ги има в България. А да го правим с мелдоний, от който работата я стане, я не. Да тръгна да се занимавам с подобна история... Няма смисъл", завърши треньорът на Габриела Петрова./БЛИЦ СПОРТ