Треньорът на двама от най-бързите мъже на планетата Юсейн Болт и Йохан Блейк - Глен Милс, разкритикува Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) за схемата, по която се дава "уайлд кард" за Световното първенство в Москва догодина. Заради правилата на ИААФ няколко от най-големите звезди в световния спринт в момента ще трябва да изчакат, за да разберат дали те са щастливците, които ще могат да стартират на планетарния фуром в руската столица без да се налага да се явяват на националните шампионати и да покриват нормативи.

През ноември миналата година от световната централа взеха решение, че автоматично право до участие на Световно първенство ще получават не само световните шампиони от предишните шампионати, а и победителите във всяка една от дисциплините в Диамантената лига. Всяка една държава обаче може да участва само с четирима състезатели в дисциплина и така страните с повече спечелени "уайлд кард" ще трябва да решават допълнително кои състезатели да стартират на планетарния форум без да се налага да покриват нормативите или да се явяват на националните квалификации.

В момента Ямайка трябва да направи своя избор в две дисциплини - на 200 м, където Болт е световен шампион, а Никел Ашмийд е диамантеният победител, както и на 100 м, където планетарен шампион е Йохан Блейк, а Болт е носител на диаманта. Преди няколко дни Болт обяви, че ще се откаже от своя "уайлд кард" на 100 м, тъй като Блейк заслужава повече да я получи като настоящ световен шампион.

"Смятам, че е несправедливо да се предлага нещо, което не може да се използва. Ако давате "уайлд кард" за добре свършена работа, тя трябва да може да се използва", заяви Милс пред The Gleaner.