Трима от най-добрите маратонци в света ще се пробват да избягат класическата дистанция от 42 195 метра за по-малко от 2 часа.

Американската компания за спортна екипировка Nike е поканила кениеца Елиуд Кипчоге, Зерсенай Тадесе от Еритрея и етиопеца Лелиса Десиса да се пробват да подобрят световния рекорд в проект, наречен Breaking2. Те ще бягат в събота сутрин на пистата за състезания от Формула 1 „Монца” заради добрите климатични условия и удобни завои, а 20 елитни пейсмейкъри ще помагат на триото с поддържане на постоянно определена скорост. В момента световният рекорд е притежание на кениеца Денис Кимето, който през 2014 измина дистанцията за 2 часа, 2 минути и 57 секунди на маратона в Берлин.

Кипчоге е настоящият олимпийски шампион в маратона. Неговото най-добро постижение е 2:03.05 часа.

Тадесе е световен рекордьор на полумаратон (58:23 минути), а Десиса е двукратен шампион на маратона в Бостън с най-добро време 2:04.45 часа.

Тримата ще тичат във формация, така че да се пазят от вятъра, но това е против атлетическите правила и постижението няма да бъде валиден световен рекорд, ако такъв бъде постигнат.

По време на бягането на пистата в Монца няма да има журналисти, както и фенове, за да може тримата маратонци да бъдат максимално концентрирани върху бягането си, което обаче ще бъде излъчвано онлайн в 06:45 часа българско време.