Повече от 400 атлети от 30 държави ще участват на международния маратон в Каварна на 8 май. Това разкри кметът на града Цонко Цонев, който е осигурил награден фонд от 55 хиляди долара. Победителите при мъжете и жените ще вземат по 7 хиляди. 

От българска страна сили със състезатели от Кения, Етиопия и Русия ще мерят Христо Стефанов, Шабан Мустафа, Милка Михайлова и Силвия Дънекова.

"Организацията ще бъде много по-добра от миналата година и очаквам доста добри резултати. За пореден път ще докажем, че България е отличен организатор. От 2006 година нямаме загубена кандидатура за домакинство в атлетиката", заяви президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Това е последната проверка на Каварна в борбата с Ню Йорк за домакинството на Световното първенство по полумаратон през 2012 година. Крайното решение ще бъде взето на 7 август в Киев (Украйна).

„Ако Ню Йорк превъзхожда с нещо Каварна, това са парите. Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) осигурява наградния фонд от 270 000 долара, но дава правото на домакина на състезанието да даде допълнителен награден фонд. Ако в Ню Йорк решат да го удвоят или утроят, тогава бихме могли да загубим кандидатурата за домакинство на Световното първенство", заяви още Карамаринов./БЛИЦ