Олимпийската шампионка на 1500 метра Аслъ Алптекин от Турция беше обявена за Атлетка № 1 на Балканския полуостров за 2012 г. 27-годишната бегачка беше наградена на специалната церемония, която се проведе в Аранджеловац (Сърбия).
 
Алтпекин се представи много силно през тази година. Тя стана европейска шампионка на 1500 метра в Хелзинки и взе бронзов медал от световното първенство в зала в Истанбул.
 
Олимпийската вицешампионка на 1500 метра Гамзе Булут беше обявена за Изгряващата звезда на Балканите. 20-годишната туркиня беше втора и на еврошампионата в Хелзинки.
 
Домакините на Галата имаха също поводи за гордост по време на церемонията, след като сърбите Асмир Колашинац и Емир Бекрич бяха обявени съответно за Атлет и Изгряваща звезда на Балканите за 2012 г. при мъжете.
 
Колашинац беше финалист в тласкането на гюле на всички големи първенства през изминалото лято. Той спечели бронзов медал на еврошампионата в Хелзинки и стана седми на Олимпийските игри.
 
21-годишният Бекрич пък стана европейски вицешампион на 400 м с пр. в Хелзинки, а на Олимписките игри беше полуфиналист в дисциплината. Той подобри националния рекорд на Сърбия на 49,21 секунди в сериите в Лондон.