Най-старият турнир в зала в Европа – „Академик”, няма да се проведе за първи път от създаването му през 1969 година, научи BGathletic.com. Традиционно провеждащата се надпревара в зала „Фестивална” се премести в Добрич в последните пет години, но през 2016 г. календарът осиротява с едно състезание. Една от причините за отмяната на турнир „Академик” е финансова.

„Около 10 000 лева е бюджетът на турнира. Преди да дойде Мариана Георгиева на власт имахме помощ от Спортния тотализатор и от фондация „Български спорт”, а сега вече не", каза пред BGathletic главният организатор Христо Стоянов.

"Съдиите са в Добрич само за седмицата на националните шампионати, не мога да ги заведа седмица по-рано. А и разходът за хонорара им и една нощувка повече е голям. Турнирът трябва да има самостоятелна дата, а не да е ден преди първенствата. Поради тази причина към него има малък интерес, защото на следващия ден атлетите имат друго състезание. Нормално е да предпочетат националното първенство. Залата също е неприветлива и малко чужденци искат да участват”, добави Стоянов.

В последните пет години националните шампионати в зала се провеждат в рамките на пет дни в зала „Добротица” в Добрич. А турнир „Академик” откриваше проявите.

„При отварянето на зала „Фестивална” съм готов отново да организирам турнира във формат, в какъвто е бил досега”, сподели още Стоянов.

Първото издание на надпреварата, започнала да се провежда с името ФИСУ, е през 1969 г. Никога не е прекъсвано провеждането на турнира, който в последните десетилетия се организира от клуб „Академик” и Христо Стоянов.