Руснакът Иван Ухов постигна най-добър резултат в света за сезона на турнира от Диамантената лига в Доха (Катар). Олимпийският шампион в скока на височина от Лондон 2012 преодоля 2.41 метра и коригира собствения си рекорд на открито с 2 см.

Организаторите на състезанието бяха събрали в сектора най-класните скачачи в момента, с изключение на Богдан Бондаренко (Укр).
Ухов успя да постигне 241 см и така подобри личния си рекорд на открито с 2 см. Руснакът беше в позиция за четвърто място на височина от 237 см, където той направи само един неуспешен опит, пише bgathletic.com. Дерек Друин (Кан) и Ерик Кинард (САЩ) преминаха през 237 см от раз, а световният шампион в зала Мутаз Баршим (Кат) се промуши напред от трети опит.

На 239 см обаче Ухов отговори правилно – той премина над летвата след първото си засилване, Друин и Баршим отпаднаха, а Кинард си остави един опит за следващата височина. Американецът отпадна на 241 см, но Ухов отново успя от първи опит. Руснакът скача и на 243 см, но само веднъж неуспешно.

Така бронзовият медалист от Олимпийските игри в Лондон 2012 и световното първенство в Москва 2013 и досегашен лидер в ранглистата с 240 см Друин остана втори с 237 см, като подели позицията с олимпийския вицешампион Кинард. Мутаз Баршим се класира четвърти – също с 237 см.

Ухов, освен че подобри собствения си личен рекорд, се изкачи до място №1 в световната ранглиста за сезона и коригира рекорда на турнира и този на Диамантената лига. Постижението е по-добро и от най-добрия резултат, постиган от руснак в скока на височина на открито (Вячеслав Воронин имаше 240 см), но според новите правила на ИААФ постижение постигнати в зала се приемат и за рекорди на открито. Така национален рекорд на Русия се признава 242 см на Ухов, постигнати под покрив.