Националният олимпийски комитет на Украйна въведе мораториум преди игрите в Рио за разглеждане на въпроси свързани с разрешаване за участие на бивши техни спортисти за други страни.

Вера Ребрик, която е европейска шампионка през 2012 г., получи право да се състезава за Сборная в края на август миналата година по време на световното в Пекин. Така тя имаше възможност да попадне в заявката на Русия за игрите в Рио, но само ако получи предварително съгласие от украинския НОК. От там уверяват, че този мораториум няма да бъде снет до началото на Олимпиадата и Ребрик няма да участва.

Украинците припомнят, че дори МОК да вземе решение да разгледа въпроса за Ребрик, дори те са длъжни да чакат решението на ИААФ ще допусне ли руските атлети до участие в Рио, което (НЕ) се очаква да стане на 17 юни.

Руснаците оспорват, че Вера е участвала за последно за Украйна на световното в Москва през 2013-а, а украинците контрират, че до игрите в Рио няма да има пълни 3 години карантинен период, колкото се изисква, за да може тя да мята копието и в Рио.