Световната антидопингова агенция (WADA) и Международният олимпийски комитет (МОК) са отказали да разследват случаи на положителни допинг проби на ямайските спринтьори по време на олимпийските игри Пекин 2008. Информацията беше изнесена от ARD.

Снощи германският канал излъчи новия филм на журналиста Хайо Зепел „Допинг: свръх секретно“, който разказва за повторните проверки на допинг пробите от Пекин 2008 и Лондон 2012. Според филма WADA и МОК са имали всичката налична информация за положителните допинг проби за кленбутерол, но са взели решение да не провеждат разследване.

Пред Хайо Зепелт от МОК са отговорили, че разследване не е имало, тъй като следите от забранения препарат са били минимални, а такива е имало и при спортисти от други държави. Затова от централата са направили извод, че атлетите не са виновни и не трябва да бъдат наказвани. Има теория, според която кленбутерол може да попадне в организма чрез употреба на месо.

„Известно ми беше за минималното съдържание на кленбутерол в пробите на ямайците. То обаче беше прекалено малко и затова нямаше последствия“, коментира генералният директор на WADA Оливер Нигли.

Мексиканският треньор по физическа подготовка Анхел Ередиа изрази съмнения в правилността на оправдателното решение на МОК и WADA. Ередиа е известен с това, че е доставял различни забранени препарати на много спортисти.

„Преди олимпийските игри в Пекин треньорите на Ямайка се свързаха с мен и питаха дали може да се дава кленбутерол на спринтьори. И преди са се обръщали към мен с такъв въпрос. Искаха да знаят по какъв начин е най-добре да се приема, дали е подходящ в период на възстановяване. Дали са можела да използват кленбутерол като допинг преди Олимпиадата? Сто процента!“, заяви мексиканският специалист.

Ямайка завърши на 14-о място по медали в Пекин през 2008 година, като спечели общо 11 отличия (шест златни, три сребърни и два бронзови). Четири от златните медали бяха завоювани от спринтьорите Юсейн Болт (на 100 и 200 метра), Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Вероника Кембъл-Браун. Мъжката щафета на 4х100 метра завърши на първо място, но през миналата година това постижение беше анулирано заради положителна допинг проба на Неста Картър при повторната проверка.