Този уикенд - 16 и 17 септември, се реализира вторият етап от проекта "Софийски манастири", който в завършен вид представлява тридневен ултра уикенд около Софийското поле, преминаващ в района на близо 20 манастира от Софийското светогорие. Състезанията са дневни крос кънтри бягане и колоездене с общо класиране, както и с отделно за всеки състезателен ден. Идеята е да се отбелязва празникът на София, като събитието е посветено на инициативата "София – европейска столица на спорта". 

Тази година е разработено продължение на проведеното миналата есен дебютно състезание от Клисура до Лозен. Новото трасе представлява връзката между Лозенска и Стара планина и описва дъга по източната граница на Софийската котловина, преминавайки по първите склонове на Средна гора. Стартът на двата етапа е изтеглен с половин час – 7:00 ч., така че да не се налага използването на челници. Обърнато е специално внимание на поставянето и опазването на маркировката. Предвидени са 8 подкрепителни пункта за първия и 7 за втория ден. 

„Радващо е, че надпреварата се развива и надгражда с всяка изминала година – този път включваме нови етапи и манастири. Акцентът при нас не са супершампионите, а хората, които искат да живеят активно и здравословно. Благодаря на "София – Европейска столица на спорта" и на посолството на Германия за безценното съдействие в реализирането на инициативата. Искаме да развием надпреварата, да я утвърдим и чак тогава ще кандидатстваме в международния календар. Целта ни е в бъдеще да обхванем всички манастири в Софийското поле с един маршрут с формата на подкова“, каза на пресконференция днес представителят на организаторите Петър Панков. 

По време на срещата с медиите в ИнфоЦентър „София – Европейска столица на спорта“ Маркус Хаас – ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“ при посолството на Федерална република Германия в София даде повече подробности за помощта, която се оказва на инициативата. „Още когато се запознах с проекта осъзнах каква добавена стойност има в него. От една страна желанието ни е да подкрепим инициативата и "София – Европейска столица на спорта". Искаме също така да има устойчивост на този проект и се надяваме маркировката по трасето и табелите да бъдат запазени. Наред с това, вярваме, че така повече хора ще могат да посещават манастирите, да се запознават с историята и националните ценности. И – не на последно място е икономическият аспект – манастирите да съживят своята дейност. Надяваме се това да е дългосрочна инвестиция и скоро това трасе да получи международно признание“, коментира Маркус Хаас.

Първият етап обхваща планините Люлин, Витоша, Плана и Лозенска, а вторият етап продължава трасето на изток през Средна гора до Жерково.

„Много интересен проект и благодаря на организаторите, на "София – Европейска столица на спорта" и на посолството на Германия, че застават зад него. Тази година надпреварата е в два дни и два пъти по-дълга. Надявам се пак да бъда сред медалистите“, заяви на пресконференцията миналогодишният вицешампион при колоездачите Илко Илиев, който наскоро подобри скоростния рекорд на Ком – Емине с велосипед. 

Предсъстезателният бюлетин съдържа последни детайли за логистиката, трасето, съдържанието на подкрепителните пунктове и друга необходима информация. В стартовия пакет, освен номер и тениска, ще има карта на трасето и профила с обозначени пунктове за яснота и удобство на участниците. 

Всеки завършил ще получи сувенир за участие. Подробности за регистрацията и самото събитие са публикувани на http://marathon.bg/manastiri-2017. Важно е да се знае, че организаторите удължават с един ден срока за регистрации и той вече е до сряда, 13 септември.

За безпроблемното осъществяване на мероприятието се набират доброволци за единия или двата дни, на които ще бъдат осигурени: „Сертификат за доброволец“, обучение, храна за деня, брандирана тениска, безплатно участие на свободно избран етап от проявите „Софийски манастири“ или „Пет планини“ на Сдружение Маратон. Желаещите могат да се заявят като доброволец чрез формата за заявки или на [email protected].

Още за "Софийски манастири" - ТУК!