Медалистите ни олимпийци вече ще получават месечна пожизнена премия, решиха днес народните представители, които гласуваха промени на второ четене в Закона за физическото възпитание и спорта.

Златните медалисти ще получат по три минимални работни заплати – 930 лева, сребърните медалисти ще приберат по 90 процента от трите работни заплати (837 лева), а носителите на бронзови медали ще вземат по 80 процента от трите месечни възнаграждения (744 лева).

Личните и старши треньори на олимпийците ще получат след пенсиониране пожизнена премия в размер на една минимална работна заплата за страната.

Статистиката показва, че имаме 226 шампиона от олимпийските игри, като по-голямата част от тях ще получат премии в размер на 1000-1400 лева.

Прие се предложението за включване в групата на голямото олимпийско семейство и на участниците в спорта за глухи. До момента към него бяха параолимпийците, но Международният комитет за спорт на глухите е еднакво признат с параолимпийския комитет.

Бюджетът на България не се ощетява, защото парите за тези премии не се вземат от него, а целево от спортния тотализатор, отговори Огнян Стоичков на въпрос, дали тези финансови облаги не са твърде щедри на фона на проблемите с младежката безработица, обект също на ресорната комисия./БЛИЦ