Австрийските медии забъркаха Ивет Лалова в скандал. Австрийска състезателка по триатлон Лиза Хюталер заявила в интервю за вестник "Курир", че агентът Щефан Мачинер й приготвил допинг-календар. Пред "Österreicher Nachrichten" Лиза показала календара и заявила, че Мачинер й е преливал кръв.

От "Курир" свързаха името на агента с българката, с която бил видян в ресторант. На въпрос на репортера дали може да направи снимка на Мачинер с Лалова, австриецът отговорил: "По-добре не, защото сме дали на WADA друго място, на което трябва да бъдем в момента". Според новите правила атлетите трябва да дават точен график на местоположението си за извънсъстезателни проби.

Ивет Лалова се обърна към медиите, за да изчисти името си: "Изключително ми е неприятно, че точно в такъв момент името ми се замесва в скандал. В момент, когато моето връщане на пистата е по-важно от всичко, медиите цитират австрийски вестник, който ме замесва в скандал. Моите отношения с Щефан Мачинер са били единствено като между мениджър и атлет. Това с какви други спортисти е работил, и какви са били техните отношения не ми е било известно, и не ме е засягало професионално. 

Още след първият допинг скандал с негов колоездач в края на 2008 година, аз обявих намерението си да не работя повече с него. В резултат на това, след края на изминалия зимен сезон прекратих договора си с него. Не искам да нося отговорност за действията на някой друг. Нападната съм от австрийски журналист, на когото "уж" съм била отказала интервю.

Това е нелепо. Дори не съм потърсена за коментар от въпросния вестник. От близо 5 години съм в списъка на 24-часово проверяваните атлети на ИААФ. Имам повече от 15 контроли всяка година. Правилата на Световната антидопингова агенция са железни и не мисля, че е редно моето име да бъде поставяно редом с тези, които сами са решили да се спазват тези правила"./БЛИЦ