Сребърната медалистка на 400 метра с препятствия от еврошампионата в Барселона 2010 Ваня Стамболова беше декласирана днес след слабо бягане на първенството на континента в Амстердам. Тя сподели след бягането си защо се е съгласила да участва в Холандия без нито едно състезание през годината.

„Обърках ритъма между препятствията. Иначе добре се чувствам. Тренирам, но лошото е, че водих подготовка за 800 м и когато трябваше да дойда на състезания, отново ме хвана артрита, с който се боря вече доста години. Решихме с моя треньор да пробваме препятствия, тъй като имам норматив за евроепйско именно в тази дисциплина. Мисля, че като за две седмици – горе-долу... Въпреки това ритъмът ми беше доста ужасен”, каза Ваня пред bgathletic.com след бягането си.

Стамболова сподели още, че е използвала последния шанс за норматив за Олимпийските игри. „Бях във форма, но се разцепи малко подготовката ми. Това е лошото, тъй като бях някъде три седмици на легло заради артрита. Аз съм 50 килограма, това никога не е било. Края на май, началото на юни беше ужасно времето, нещо подобно на това тук в момента – студено и влажно, което е пагубно за моята болест. Имам ревматоиден артрит – това не е новост, откриха ми го преди 5-6 години. Но с медикаменти и лечение, горе-долу се овладява. Но при такива ситуации, когато е влажно и студено, се обостря допълнително. Съгласих се да участвам тук, защото това е последния ми шанс, все пак, и аз съм длъжна да го използвам”, добави Ваня Стамболова.