Признатият за виновен за убийство по непредпазливост на приятелката си Реева Стеенкамп южноафрикански атлет параолимпиец Оскар Писториус ще остане на свобода под гаранция до 13 октомври. Тогава съдът в Претория ще обяви окончателната присъда на параолимпиеца.

Съдията Тхокозиле Масипа пусна Писториус под гаранция, въпреки че по-рано днес той беше признат за виновен за убийство по непредпазливост. Спортистът застреля приятелката си Реева Стеенкамп в нощта на 14 февруари миналата година. 27-годишният южноафриканец с два ампутирани крака е заплашен с до 15 години затвор. Той все пак беше оправдан по обвинението за умишлено убийство, което го застрашаваше с доживотен затвор.

До последно Пистоиус твърдеше, че е убил Стеенкамп в дома им, мислейки я за крадец, а от прокуратурата настояваха, че той съзнателно е застрелял приятелката си от ревност след спор между тях. Писториус бе признат за виновен и по друго обвинение за незаконна употреба на огнестрелно оръжие на публично място в ресторант в Йоханесбург, където стрелял под масата, на която седял.

Параолимпиецът напусна съда, заобиколен от десетки журналисти, а автомобилът с него едва си проправи път в огромната тълпа, която се бе събрала пред съда.