Хърватката Бланка Влашич ще получи шанс за реванш срещу германката Ариане Фридрих и италианката Антоанета Ди Мартино по време на старта от “Златната лига” в Париж в петък.

Влашич загуби от Фридрих надпреварата в сектора от Фридрих по време на състезанието от веригата в Берлин, когато 24-годишната германка скочи 206 см и подобри 18-годишния национален рекорд на Хайке Хенкел. Тя дори опита да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 см, но не успя да влезе в историята. В Париж Фридрих ще пристигне без загуба на открито през тази година, след като спечели и седемте си старта.
 
Миналият петък Влашич пък изненадващо загуби в турнира от “Златната лига” в Рим от представителката на домакините Антоанета Ди Мартино. Италианката спечели с постижение от 200 см. Хърватката остана втора с 197 см и за първи път от дъждовното състезание в Загреб на 4 юли 2007 г. не успя да преодолее двуметровата граница.
 
Силната конкуренция на състезанието във френската столица се допълва от испанката Рут Бейтия, която стана вицеевропейска шампионка в зала от надпреварата в Торино през тази година, когато Фридрих грабна титлата. Бейтия бе победена от германката и на европейското отборно първенство в Лейрия, където Ди Мартино остана трета.
 
Заявка за участие са подали още Марина Айтова от Казахстан, която в понеделник спечели в Атина със 199 см, световната вицешампионка от 2005 г. Шаунти Хауърд от САЩ, която е записала 198 см през сезона. Не бива да се отписва и бронзовата олимпийска медалистка от Пекин Светлана Чичерова, въпреки че рускинята има само един старт през сезона./БЛИЦ