Световната шампионка в зала и на открито в скока на височина Бланка Влашич се завърна по впечатляващ начин с победа от 206 см и най-добър резултат в света за сезона на специалния турнир за скок на височина в германския град Арнщад.

С този резултат хърватката вече дели трето място във вечната ранглиста в зала с българската прима и световна рекордьорка на открито Стефка Костадинова, която също има 206 см. в зала. По-високи резултати имат само световната рекордьорка в зала Кайша Берквист (Швеция) – 208 см и бившата рекордьорка на планетата Хайке Хенкел (Германия) – 207 см.

Постижението на Влашич е и нов национален рекорд на Хърватия. Влашич се справи с 206 см от втори опит, но бе на косъм от загубата на 202 см, които преодоля от трети път. Ако не беше успяла на тази височина, това означаваше, че победата в надпреварата щеше да грабне рускинята Светлана Школина, която постигна личен рекорд в зала от 200 см, а Влашич реши да пропусне тази височина.

“В първия ми опит на 206 см летвата се клатеше и клатеше, и накрая падна, но във втория всичко беше чудесно и съм наистина щастлива”, коментира Влашич след надпреварата.

Хърватката прави опити и за световен рекорд, като постави летвата на 209 см, но не успя да се справи с височината. Следващият старт на Влашич е в сряда на турнира в Стокхолм./БЛИЦ