Йоан Диниз най-сетне стана световен шампион. 39-годишният французин спечели златото на 50 км спортно ходене на планетарния шампионат в Лондон. Това стана на трасето, на което на беше дисквалифициран на олимпийските игри преди пет години заради взимане на бутилка вода извън позволената зона. Той взе златото при шестото си участие на световно първенство, като до момента най-доброто му представяне беше бронз от Осака 2007.

Този път французинът не се нуждаеше от извънредна помощ и водеше в състезанието от старта до финала. Така трикратният европейски шампион най-сетне взе световната титла във вероятно последното състезание в кариерата си. На 1 януари 2018 година той ще навърши 40 години.

Диниз финишира за 3:33:12 часа, което е нов рекорд на световните първенства. Втори, на повече от 8 минути зад него завърши японецът Хирооки Арай – 3:41:17 часа. С бронзов медал се окичи друг японец – Кай Кобаяши (3:41:19). Двамата се откъснаха от останалата група на 36-ия километър и до финала се подкрепяха по трасето.