Състезателят на СК Суперспорт (Варна) Йордан Петров финишира първи в тазгодишното издание на "Метеора Трейл Рън", в конкуренцията на 334 състезатели, завършили 22-километровата надпревара. Още 250 пробягаха късата дистанция (6 км).

27-годишният Йордан Петров от Добрич премина трасето около Гръцкия град в небето за 2:00:20 ч. Предварителните очаквания бяха битката да е между елитните местни атлети Йоанис Циампулас и Николаос Калофирис (бивш биатлонист, познат с победите си и в български състезания), останали втори и трети съответно с 2:05:21 ч. и 2:08:30 ч.

При дамите победителка е също българка, която обаче живее повече от 10 години в Гърция. Милена Велкова финишира с време  2:37:54 ч., пред холандката Марсела ван Хемерт с 2:53:34 и представителката на домакините София Лулу с 2:58:25.

„Състезанието беше много трудно и технично, със стръмни изкачвания и спускания. Денивелациятa за тези 22 километра беше 1300 метра. Бягах за да спечеля, но накрая се оказа, че съм поставил и рекорд на трасето, заради което ме наградиха с много хубав спортен часовник“, разказа щастливият победител.

"Бях приет много топло на Метеора, почувствах се наистина като голяма звезда, тъй като всички ми се радваха и искаха да се снимат с мен", добави Данчо Петров пред БЛИЦ СПОРТ.

Лекоатлетът и неговият треньор Димитър Янакиев, използваха състезанието за да рекламират Варна, която е Европейска младежка столица. С подкрепата на програмата те пътуваха до едно от свещените места на християнството, с манастири „накацали“ върху скалите.

"Много технично и трудно състезание. За тези 22 км имаше всичко - катерене, спускане, бягане през гора, асфалт, чакъл и когато си мислиш че вече наближаваш финала, организаторите се бяха погрижили да има още една изненада - изкачване до манастир! Очарователно състезание, впечетлен съм и много доволен от Данчо", коментира пред БЛИЦ СПОРТ Димитър Янакиев, който също участва в "Метеора Трейл Рън".

Освен купите за победител в генералното класиране и в елитната възрастова група при мъжете (22-39г.), Йордан Петров получи покани за участие в маратоните на Атина и Солун (Европейска младежка столица за 2014 г.). Атлетът, който от раждането си води битка с нищетата, е поканен и на едноседмична подготовка в гръцкия клуб Анексартити, за който се състезава победителката при дамите Милена Велкова.