Прочутата лекоатлетка Йорданка Благоева бе гост в „Ники Кънчев шоу“ по Дарик радио. Пред водещия скачачката на висок скок разказа много спомени за своята великолепна кариера, а освен това сподели мнението си за моментното състояние на българския спорт, цитирана от bgathletic.com.

"Отидох в гимназията в Монтана, тръгнах да опитвам всичко. Атлетиката беше между другото, но в един хубав прекрасен ден учителят по математика ме пита защо си усложнявам живота – лека атлетика и баскетбол. Бягах кросове, дълъг скок, докато накрая започнах да скачам висок скок“, разказва Благоева.

"През 1964 г. направих национален рекорд и така тръгнаха нещата. Мексико ми е първата олимпиада, но вече в Мюнхен бях най-добре подготвена, а България взе много медали. Аз скачах по стария начин. Всички онемяха като видяха Дик Фосбъри да скача по новия начин. Той е скачал така няколко пъти и се оказва, че се отскача повече. Не знаехме, дали това може, но се оказа, че може. Ние, спортистите патехме от безумната битка между капиталистическия и социалистическия свят, каза още Благоева.

- Развалиха се спортните центрове. Ако възстановим това, ние отново бихме били на върха. Имаме силни единици. Оттук нататък всяка влизане на финал трябва да го смятаме за невероятен успех. И "Левски", и ЦСКА работят много добре. Възражда се спортът. Цял свят работят с психолози, само ние не го правим. Аз съм председател на федерацията по спортна аеробика. Ние налагаме модата в спортната аеробика. Мечтата ми е да станем олимпийски спорт.“