Олимпийската шампионка от Сеул`1988 и световна рекордьорка на 100 метра с препятствия Йорданка Донкова и нейният треньор Георги Димитров са предложени за най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен, съобщиха от Министерството на физическото възпитание и спорта. Донкова, която вчера навърши 50 години, днес беше почетена официално на специална церемония.

“Много се вълнувам, защото с тази уникална жена съм имала шанса да бъда в националния отбор на България. И двете сме световни рекордьорки, но мисля, че моят световен рекорд по-скоро ще бъде подобрен от нейния. Смятам, че тя е най-великата и уникална лекоатлетка в света", заяви Стефка Костадинова, която е рекордьорка в скока на височина.

Ръководството на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) предложи на Столична община Донкова да бъде удостоена със званието почетен гражданин на София. От централата също така са предложили чрез БОК Донкова да бъде удостоена със специалната награда от международния олимпийски комитет (МОК).

“Данчето е направила всичко в спорта. Повече от това, което тя е постигнала в спорта, няма как да се направи. Тя покори олимпийския връх и е световна рекордьорка. Ако един човек има някаква мисия в живота, тя, заедно с Георги Димитров, я изпълни. Хубавото е, че я направи за България. Можем само да й благодарим за всичко и да пожелавам здраве на нея и семейството й", заяви шефът на родната атлетика Добромир Карамаринов.

“Много съм развълнувана. Благодаря на всички, които ме уважиха. Аз съм щастлив човек. Радвам се на семейството ми. Състезанията ги гледам по телевизията. Не се притеснявам за световния ми рекорд. Нека леката атлетика се развива и някой да го подобри. Жалко е само, че няма да бъде от българка", каза Донкова./БЛИЦ