Най-бързият българин до момента за 2013 г. Денис Димитров (Локомотив – Русе) Денис Димитров спечели шампионската титла при юношите в спринта на 100 метра на държавното първенство в Правец.

Талантът финишира с великолепен резултат - 10.16 секунди при вятър 1.5 м/секунда, с което постави национален рекорд за юноши. Предишното най-добро постижение в тази възрастова група бе на Петър Петров - 10.33 секунди - от 1977-ма година. Така втори национален рекорд пада на първенството в Правец, след като при младежите в дисциплината 3000 метра стийпълчейз Митко Ценов спря хронометрите на невижданите досега у нас 8:27.05 минути.

Денис Димитров покри норматив "Б" за Световното първенство в Москва и също така излезе начело в европейската ранглиста за сезона. Във вечната ранглиста у нас пък Димитров излезе на трето място, след като рекордът на Петър Петров е 10.13 секунди. Втори в изключително силното бягане в Правец стана Кирил Кирилов с 10.34 сек, а трети е Петър Кременски с 10.35 сек.

"Не очаквах да бягам толкова добре", каза Денис пред bgathletic.com, но неговият треньор Груди Грудев заяви, че е очаквал постижение в рамките на 10.16 сек. "Няма да бягам 200 м утре, защото искам да се запазя за Купа Европа и за европейското първенство за юноши", сподели още Димитров, който веднага след финала беше в прегръдките на най-близките си хора. Роденият в Монтана атлет се превърна в основен фаворит за европейската титла на 100 м за юноши за първенството в Риети през юли.