Най-бързият мъж на планетата Юсейн Болт даде интервю за „Евроспорт”, в което говори за целите си през настоящата 2011 година, както и за това защо толкова често пътува до Мюнхен за срещи с доктора на Байерн Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт. От 27 август до 4 септември тази година ще се състои Световното първенство по лека атлетика в южнокорейския град Даегу, където Болт ще иска да защити титлите си на 100 и 200 метра.

- Какво ви кара да идвате от слънчева Ямайка в студения Мюнхен?
- Идвам на преглед при д-р Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт, за да се уверя, че всичко с гърба ми е наред и няма да имам проблеми да стартирам този сезон. Времето не ми пречи, защото аз съм често за състезания в Европа. Не обичам студа и дъжда, но те не ми пречат.

- Защо за проблемите с гърба се обръщате към лекаря на Байерн (Мюнхен)?

- Имам му доверие. Той се грижи за мен и ми дава добри съвети. Познаваме се от дълго време. Идвам при него в Мюнхен, откакто навърших 16 години.

- Как протича рехабилитацията при фитнес треньора Томас Вилхелми, който също работи за Байерн?
- Това е тежка тренировка, която обаче ми се отразява много добре. Опитваме се с различни тренировъчни програми да стабилизираме мускулатурата на гърба и корема и досега това се получава много добре.

- Интересувате ли се всъщност от футбол?
- Гледам много мачове. За последно проследих срещата между Арсенал и Барселона в Шампионската лига. Беше много интересен мач с изненадващ резултат. Обичам футбола и се възхищавам най-много на английската Висша лига.

- Играете ли понякога футбол?
- Всъщност се опитвам да избягвам да играя футбол. Но когато приятелите ми ритат в неделно време, понякога се включвам. Тогава играя в повечето случаи като дефанзивен халф, тъй като не съм най-добрия нападател и не уцелвам добре вратата.

- Познавате ли играчите на Байерн Мюнхен?
- Естествено. За последно срещнах Ариен Робен, когато бях на масаж.

- През миналия сезон имахте проблеми с ахилесовата пета. Всичко наред ли е сега?

- Абсолютно всичко е наред. Мога отново да тренирам добре. Дори в последно време правя отново спринтове, без да имам болки.

- Кога ще стартирате в новия сезон?

- Първото ми състезание както винаги ще бъде в Ямайка. Иначе първият ми старт в Диамантената лига ще бъде на 26 май в Рим. Все още не съм сигурен, колко бързо мога да тичам. Но за мен е важно, че отново мога да тренирам и се завръщам на пистата. Моят треньор ще ми каже върху какво трябва да се концентрирам най-много. Надявам се, че тогава отново ще дойдат и добрите резултати.

- Ще видим ли този сезон нов световен рекорд на 100 метра?
- Всичко е възможно през тази години, зависи от условията. Ще дам най-доброто от себе си, за да спринтирам колкото се може по-бързо. Винаги искам да постигам топ времена и винаги желанието ми е било да спечеля. Това е моята цел. На Световното първенство в Южна Корея искам да защитя двете си титли.

- Как оценявате бързият французин Кристов Леметр? Може ли да Ви победи?

Не искам да казвам, че той не може да ме победи. Но той има да извърви много дълъг път до моя световен рекорд от 9.58 секунди. Това със сигурност не е лесно. Но аз мисля, че в живота всичко е възможно, когато човек работи достатъчно силно за това.

- Къде е лимитът на 100 метра? Колко бързо може да тича един човек?

Мисля, че е напълно възможно 100 метра да се избягат за 9,40 секунди.

- Кой ще най-големият Ви конкурент този сезон?
Не мога да кажа, че този или този ще ми бъде най-големия конкурент, защото не знам, какво ще ми предложи деня. Аз взимам насериозно всеки един конкурент.

- В кариерата си Вие сте постигнали всичко? Имате ли още цели?

Искам да бъда легенда и да запиша името си в историческите книги. Няма много атлети, които да са успели да защитят олимпийските си победи. /БЛИЦ