Дюти Чанд обича тялото си по начина, по който изглежда. Тя обича дългата си черна коса, която често връзва на конска опашка. Като тийнейджърка индийската атлетка се притеснява, че не забелязва по тялото си типичните женски извивки, но сега, когато е на 18, тя се харесва такава, каквато е. Чанд смята, че тялото, с което се е родила - всяка хромозома, клетка и орган - я прави жената, която е. Но за да се състезава на международно ниво срещу жените това е недостатъчно.

Това лято шампионката на Индия на 100 м под 18 години беше изтеглена от Световното първенство за юноши и девойки в Юджийн, както и от Игрите на Британската общност в Глазгоу, след като беше подложена на тест за определяне на пола. Резултатите показаха, че тя има хиперандрогенизъм и тялото й произвежда естествени нива на тестостерон толкова високи, че биха могли да я поставят редом до мъжете в очите на международната атлетика, пише bgathletic.com.

След консултация с Международната асоциация на атлетическите федерации Индийската атлетическа федерация обяви, че ще позволи на Чанд да се върне към състезанията само, ако тя успее да понижи нивото на тестостерон в организма си. Това може да стане по два начина - или чрез прием на хормонално потискащи лекарства или чрез операция, която да ограничи производството на тестостерон.

Атлетката обаче категорично отхвърля и двата варианта. "Чувствам, че е погрешно да се налага да променям тялото си, за да участвам в спорта. Няма да се променя за никого", категорична е 18-годишната индийка.

Миналия месец Чанд подава жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана, готова да се бори за справедливост. В основата на всичко е решение на МОК от 2011 г. за специални случаи с жени в подобни позиции, според което има определени критерии за жени с хиперандрогенизъм, при които могжат да участват в състезания с жени.

Случаят на Чанд не е първият подобен в спорта, който бива отнесен до КАС. През 2009 г. южноафриканската атлетка Кастер Семеня първо получи забрана да се състезава, а след това тя беше вдигната, но преди това тя трябваше да се подложи на тест за определяне на пола. Сънародникът й Оскар Писториус също се пребори със забраната на ИААФ да няма право да участва на състезания със здрави атлети, тъй като извлича полза от протезите, с които се състезава.