Съпругът на най-добрата ни лекоатлетка Ивет Лалова - Симоне Колио, е сред разследваните за употреба на допинг италиански спортисти. Вчера (28 ноември) антидопинговата агенция към Италианския олимпийски комитет имаше поредно изслушване по грандиознен скандал от 2012-а и бяха разкрити имената на нови обвинени. По последна информация от КОНИ са решили да накажат трима от спринтьорите от щафетата на 4х100 метра, които спечелиха сребърен медал на Европейското през 2010-а.

Най-голямото предложено наказание – 27 месеца е за Колио, а Маурицио Черуци и Роберто Донати са заплашени, съответно с 24 и 8 месеца лишаване от състезателни права.

Скандалът започна през септември, когато прокурор от Болцано обяви, че в италианския отбор по лека атлетика се употребява допинг със знанието на треньорите.

Разследването стартира, след като олимпийският шампион по спортно ходене от Пекин Алекс Шварцер даде положителна проба за ЕПО преди Игрите в Лондон. Покрай него е обвинена и бившата му приятелка Каролина Костнер – бронзова медалистка от Сочи и световна и петкратна европейска шампионка по фигурно пързаляне. През 2013-а Каролина призна пред прокурор в Болцано, че е излъгала допинг ченгетата и е помогнала на Шварцер да се скрие от внезапна проверка.