Повече от 500 участници от различни възрасти се включиха в бягането на 5 километра „Променяме диабета!" в Южния парк по повод 14 ноември - Световен ден за борба с диабета.

Събитието се проведе под патронажа на посланика на Дания в България негово превъзходителство Кристиян Конигсфелдт.

„Благодаря ви, че се отзовахте на тази благородна кауза. Нека чрез вашето участие в бягането повече хора да разберат, че след редовна физическа активност можем да намалим със 70% риска от диабет тип 2. Чрез промяната в поведението и ежедневните навици на всеки от нас можем да спомогнем за предотвратяване на случаите на захарен диабет. Благодаря ви за участието и бъдете здрави", с тези думи заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков поздрави участниците в бягането на 5 км „Променяме диабета!".

Марков беше на събитието заедно със сина си Боян, който завърши участието си в бягането на 224-то място и първи сред децата. Посланикът на Дания в България Кристиян Конигсфелдт също поздрави всички за участието им в бягането, които по думите му са обединени от една специална кауза - да променим диабета.

14 ноември е Световен ден за борбата с диабета, защото това е рождената дата на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест открива през 1921 г. животоспасяващото лечение на захарен диабет тип 1. В света има близо 400 милиона души с диабет в момента, а в България техният брой официално е около половим милион, но има още около 100 - 150 000 души, които не знаят, че имат това заболяване.

Заместник-министър Асен Марков и останалите официални лица раздадоха награди на хора, участвали досега в 100, 50 и 10 предишни бягания. Всички участници в бягането на 5 км получиха образователни материали за захарния диабет, неговите рискови фактори, превенция  и контрол. Желаещите измериха след бягането кръвната си захар.