Златозар Атанасов се класира на десето място в тройния скок на турнира от Диамантената лига в Рим. Българинът успя да направи само един успешен опит в състезанието - 16.25 метра. С този резултат скачачът от Пловдив откри участието си на "Олимпико", след което записа два фаула.

Атанасов се нуждаеше от опит над 16.51 метра, за да се класира в Топ 8. Карол Хофман (Полша) стана осми след третите си опита именно с 16.51 м. Българинът има лично постижение през сезона от 16.33 метра, но тази вечер остана далеч от него. В Рим Атанасов записа второ участие на турнир от Диамантената лига, след като през миналия сезон беше шести в Брюксел.

Тази вечер в тройния скок победител стана Уил Клей (САЩ) със 17.14 м. Сънародникът му и олимпийски шампион от Лондон 2012 Крисчън Тейлър завърши втори с 17.11 м, а третото място е за Лазаро Мартинез от Куба (17.07 м).

Златозар Атанасов беше единственият български представител на четвъртия за сезона турнир от Диамантената лига. Следващата седмица е петата надпревара - в Осло, където ще стартира и спринтьорката Ивет Лалова.

Звездата на българската лека атлетика отказа поканата на организаторите на кръга от Диамантената лига в Рим заради ангажименти с турския си клуб ЕНКА. На 11 юни обаче Ивет ще е на линия за надпреварата в Осло.