Треньорът на Левски Делио Роси даде първата си пресконференция за 2018 година. На нея италианският специалист коментира предстоящата зимна подготовка на тима, като не пропусна да говори за селекцията и бъдещите си цели.

"Предстои ни най-важният период в годината, тъй като ще имаме достатъчно време да се подготвим. Дойдох на 4-ия мач на първенството и нямах възможност да работя преди това с отбора. Тимът вече беше направен и аз се постарах веднага да се заема с най-спешните въпроси. През този период, в който работих, първенството течеше. Сега трябва да направим един избор - дали искаме само да участваме в първенството, или искаме да се конкурираме. Разликата между двете неща е много тънка. Аз мисля, а и клубът знае, че за да подобрим представянето си, ще трябва да вземем нови футболисти. Но аз не говоря за количество играчи. Нямаме проблем с броя на футболистите, а с качеството. Няма смисъл само да сменяме футболисти с еднакви качества. Ако ще е така, предпочитам да работя със сегашните играчи", започна Роси.

Относно шансовете Левски да се пребори с конкуренцията в Първа лига и шансовете на тима, той сподели: "По рождение съм борбен и искам да се състезавам с другите, дори и да са по-добри от мен. Не трябва да бъда оценяван по това, което казвам. Целите не се декларират. По тях се работи. Ако целите са високи, трябва да имаш възможности и лостове да ги постигнеш. Така, че трябва да бъда оценяван с работата."

Делио Роси говори и за селекцията на тима: "Аз не съм поставил забрана за продажба на футболистите. Искам само, ако някой бъде продаден, на неговото място да има по-добър. По отношение на тези, които ни трябват, аз съм казал преди 2 месеца какви футболисти искам и на какви постове. Сигурен съм, че в клуба работят по този въпрос. Пак повтарям - трябват ни качествени хора. След като не сме привлекли играчи, значи не сме намерили това, което ни трябва. Още повече, че аз знам, че сега не е лесно да се правят трансфери. Освен това е трудно да убедим играчите да дойдат в България. Разбира се, колко по-късно дойдат, толкова по-малка възможност ще имам да работя с тях".

"Не казвам, че отборът е с ниско качество. Казвам само, че трябва да намерим футболисти, които да подобрят отбора, който имаме. Не съм казал, че сегашните играчи са слаби. Имаме добри футболисти и са необходими още няколко, не много, да станем още по-добри. Аз съм треньор. Аз тренирам отбора. Не съм спортен директор, че да преговарям за футболисти. Мога да кажа постовете и характеристиките на футболистите, които ми трябват. Ако ми се предложат определена бройка футболисти, мога да избера от тях. Пак казвам - аз не съм мениджър, както е в Англия. Тук системата функционира по друг начин. Така е и в Италия".

Италианският специалист каза и как иска да вижда отбора си: "Искам отборът ми да бъде организиран, когато притежава топката и когато се защитава. Искам да виждам отбор, който владее играта. И преди всичко искам да имам отбор. Отборът е като една ръка. Ръката има 5 пръста, които, когато са разтворени мога да ударя шамар. Когато са събрани обаче, мога да ударя юмрук. Можем да имаме отлични футболисти, но да нямаме отбор. Така че - искам да сме отбор".

"От какво има нужда Левски? Говорил съм по този въпрос с шефовете. Мога да ви споделя и на вас, но няма да ми решите проблема. Това можем да сторим аз и клубът".

Относно отношенията си с клубните шефове, Роси сподели: "Аз съм в постоянен контакт с шефовете. По някои въпроси имам различно мнение, но това е част от демокрацията. Но е важно да имаме постоянни контакти, за да постигнем целите си. От няколко месеца съм тук и вече забелязах, че в България се мисли повече за това какво ще се случи в края на седмицата и по-малко внимание се обръща на това, което ще е утре. Аз предпочитам да работя за по-дългосрочни успехи, а не както повечето хора виждат тук нещата. От миналогодишния отбор са сменени повече от 12 човека. Ако сменяме толкова много играчи, никога няма да имаме отбор".

"Всички отбори искат трофей. Всеки иска да има добри футболисти. Важно е да се печелят титли, но е важно как се печелят те. За вас най-важно е да се печелят, а за мен е да го направя така, че много пъти после да го печеля. Преди години Дания стана европейски шампион, но не беше най-добрият отбор. После той изчезна. Знаете ли защо 8 години печели Лудогорец? Задавали ли сте си този въпрос? Защото са започнали да градят отбор, купували са футболисти, с които да надграждат и така всяка години. Там има програмиране на процеса. Вие може би не си спомняте, но когато дойдох дадох пример, че всички искаме да сме световни шампиони на спринт, но преди да станем такива трябва да се научим да ходим. Трябва да правим крачка след крачка".

"Много ми се иска да вземем големи футболисти, но не искам да говорим за звезди. Пак казвам - искам да имам отбор. Не всички футболисти са еднакви. Някои са добри, други по-добри. По-добрите са тези с повече талант, но той не е достатъчен, ако не се използва в услуга на отбора. Защото ако искаме да направим къща, не можем да я построим само с инженери. Трябват ни проектанти и строители".

Делио Роси разкри и защо Левски е избрал да се готви в Малта: "Избрахме Малта, защото там ни бяха предложени много добри условия. Освен това климатът е много добър. Нямам против да се готвим в София, но не мисля, че условията са подходящи тук. Що се отнася до контролите аз не знам нито колко контроли ще направим, нито срещу кого ще играем. За мен тези мачове са само тренировки. Моята цел е да сме в добро състояние в шампионатните мачове и ще работим единствено в тази насока".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018