Халфът на Левски Мехди Бурабия даде интервю пред "Франс Футбол", в което говори за престоя си у нас и реалностите във футбола ни.

- Опиши ни българското първенство.
- Моят отбор Левски и Лудогорец са над другите. Лудогорец е шампион, а ние отпаднахме рано то Лига Европа. С отбора ми можем да се представим добре във Франция, но трудно ще влезем в местата, даващи право за евротурнирите.

- Как се озова в Левски?
- След юношески години във Франция, се надявах да играя в Лига 1, но не съм имал тази възможност, а и имах сериозна контузия.  Не ми беше дадена възможност да играя професионално. През януари 2015 г. бях поканен да играя в България и реших да опитам.

- Имаше ли и други предложения от чужбина?
- Имах предложение от втородивизионен английски отбор, но бях посъветван да избера Първа лига на България, защото е добър трамплин към Турция и Русия. А и елитна дивизия е по-добре от втора дивизия.

- Как някой реши да заминеш за източна Източна Европа толкова млад?
- Исках игрово време. Подписах с Локомотив (Пловдив). Бях много нервен. Не знаех езика на страната. За щастие знам няколко езика, така че не бях загубен напълно. След шест месеца се присъединих към Черно море (Варна), а половин година по-късноотидох в Левски.

- Говориш ли български?
- Отначало не разбирах нищо, но вече говоря прилично. Научих го с помощта на съотборници на терена, на хората по улиците и в заведенията

- Извън футбола как се справяш?
- Прекарвам много време с жена ми и детето ми. Имаме няколко любими ресторанта и ходим в тях.

- Франция липсва ли ти?
- Израснал съм там, така че очевидно Франция липсва. Но свикнах. В България има доста места, които да посетиш. Особено от културна гледна точка.

- Чисто финансово струва ли си да играеш в България?
- В първите ми два отбора имах прилична заплата. В Левски съм много по-добре платен.

- Каква е атмосферата на стадионите?
- Левски има най-горещите привърженици. По време на дербита е много разпалено. Това ме впечатли. Тук много неща се толерират в сравнение с Франция,например бомби и димки. В началото изпитвах малко страх. Често теренът е обзет от димна завеса, но вече свикнах.

- Каква е целта ти в кариерата?
- Не искам бързо да си тръгна от Левски. Смених доста клубове за кратък период. Имах предложения от Турция и Русия през август, но нещата не се случила. Нямам притеснения да остана в Левски.

- А Франция?
- Защо не. Ако има възможност в едно от петте най-големи първенства ...

- Мечтаеш за друга кариера?
- Не очаквах да играя в Източна Европа. Ако някой ми беше казал това преди няколко години, нямаше да повярвам.

- Изгнанието в Източна Европа помогна ли ти да избистриш ума си и да помислиш над нещата?
- Да, имам време да помисля за нещата, които ми се случиха. Когато пристигнах в България бях сам. Отначало това не беше лесно.  Тук трябва да си психически много здрав, за да успееш.