Последният треньор, извел Левски до титлата - Емил Велев-Кокала, говори за "Тема спорт" преди вечното дерби с ЦСКА в неделя. Той коментира играта и на двата отбора, а посочи и от кои футболисти ще се очаква най-много.
 
- Г-н Велев, как очаквате да се развие вечното дерби?
- Надявам се да е интересно и вълнуващо, както подобава на най-доброто дерби в България. Не подценявам пловдивското, на което винаги са ставали атрактивни сблъсъци, но вечното си е друга работа. Отделен въпрос е, че предвид състоянието и на ЦСКА, и на Левски в момента по-скоро можем да се надяваме на добра продукция, отколкото да я очакваме.
 
- Какъв ще е подходът на отборите според вас? Още повече като имате предвид кои са треньори...
- Каква тактика са избрали, ще видим в самия мач. Аз в годините като футболист и треньор винаги съм обичал да атакувам ЦСКА, а не да ги чакам и дебна. Винаги атаката е помагала в самия развой на мача. Пък и както се казва - атаката е най-добрата защита. Е, това не означава да излезеш с 10 нападатели, разбира се. Но въпросът е, че трябва да притискаш съперника. Ако ти ги нападаш и не допускаш фрапантни грешки, няма е какво да те изненадат. В крайна сметка нали и двата отбора излизат за победа, а не за равен. Успехът ти дава по-голямо самочувствие. Пък и сега е удобен момент Левски да докаже себе си и да се утвърди като първенец и едноличен лидер. Това трябва да е целта.
 
- Има ли Левски предимство като настроение преди дербито?
- В толкова дълго първенство настроението не играе роля, не мисля, че някой има предимство. Даже напротив – повече ги е страх да не загубят. Виж, при поражение, тогава настроението ще стане по-сериозен фактор. И двата отбора са сред фаворитите за титлата и всяка загуба на точки в пряк сблъсък може да им коства много накрая.
 
- Кой играч може да реши дербито?
- От ЦСКА на очи безспорно бие Евандро. Той може да затрудни Левски, ако не успеят да го опазят. Добър футболист е. От сините основният коз е Паулиньо. Приятно впечатление ми прави и Роберта, който също може да се окаже централна фигура. Не знам какво е състоянието на Костов и дали ще може да играе, но и той винаги е състезател, който е способен да повлияе в такъв двубой. Това са хората. В същото време не мога да отлича някого от двата отбора като звезда. Не виждам някой, който да е способен сам да направи разликата в двубоя.
 
- Какви са цялостните ви впечатления от играта на Левски при Петър Хубчев?
- Има раздвижване. Видяхме и в последния мач с Локомотив, че Левски беше доминиращият отбор. Изключение правят само заключителните десет минути, когато Левски искаха на всяка цена да запазят резултата. Иначе през цялото останало време те бяха отборът, който водеше двубоя и искаше повече да спечели. Като цяло Левски се намира в малко по-добро игрово състояние от ЦСКА. Може би футболистите разбират добре това, което иска Хубчев, и затова Левски е на първо място. Но ще видим как ще е отборът в дербитата. Все още не сме го видели срещу ЦСКА и Лудогорец, а тези двубои са друга бира. Засега Левски отива като първи в класирането, но да видим на коя позиция ще е след мача.
 
- На ЦСКА пък като че ли основните проблеми са в атака?
- Да не забравяме кой е треньор. Като не вкарваш много голове, е ясно, че има проблем. И в евротурнирите беше същото. ЦСКА допусне ли гол, после не може да го върне или то поне е много трудно. Другото е, че статичните положения са проблем и за двата отбора. Виждаме, че в този елемент са доста зле, особено ЦСКА. На този етап не успяват да ги използват като оръжие. Надявам се Левски да победи. Това ще им вдъхне самочувствие за следващите мачове. Важното е отборът да стои постоянно или на първото място, или максимално близо до върха.